Mag ik een snoepje? Nee…. nou, vooruit maar….

Welke ouder kent dit niet? Je kind komt voor de twintigste keer vragen om het beruchte snoepje. Tegen alle goede voornemens in, geef je uiteindelijk toe. Jouw plan als ouder is uit het raam, maar je kind is tenminste stil.

Maar het blijft niet bij deze ene keer. Je kind blijft terugkomen, want de smeekbede-tactiek werkt. Het erge is dat je uiteindelijk steeds makkelijker gaat toegeven, omdat je van tevoren weet dat dit een verloren gevecht is. Er gaat ook steeds meer iets in jezelf wringen, want je wilt je kind gezond opvoeden, maar zonder dat dagelijkse gevecht om snoep.

Hoe kun je nu op makkijkere manier “nee” zeggen, zonder dat je het gevoel hebt dat je iedere keer dat gevecht aangaat?

Begin met lief te zijn voor jezelf

Soms ben je moe, soms heb je veel aan je hoofd. Dan raak je snel geïrriteerd en vanuit schuldgevoel of onmacht geef je sneller toe. Dat maakt je geen slechtere ouder, dat maakt je mens. “Nee” zeggen is geen kwestie van willen, het is een vaardigheid die je moet oefenen. Dit hebben we meestal niet van onze ouders geleerd. Ik in ieder geval niet.

Daarnaast krijg je weerstand, omdat je samen met je kind vastzit in een patroon. Dat maakt het zo lastig. Waar komt die weerstand nu vandaan?

  1. Er is snoep (lees: verleiding) in huis
  2. Jij houdt zelf van snoepen
  3. Je kind is gewend om snoep te krijgen

Minder snoep in huis

“Zien eten, doet eten”. Iedereen weet het, maar toch ligt er vaak zoveel lekkers in huis. Geen wonder dat je kind blijft vragen. Er is verleiding die zorgt voor een vraag naar snoep en het enige obstakel ben jij. Als je snoep zover mogelijk wegstopt (het liefst in de supermarkt laat), is de verleiding, en dus de vraag, veel kleiner. Dan hoef je al veel minder vaak “nee” te zeggen.

Wordt het dan niet saaier in huis? Jazeker, maar saai is goed. Kinderen krijgen tegenwoordig zo veel prikkels, dat een beetje rust in huis erg prettig kan zijn.

Geef het goede voorbeeld

Als je wilt dat je kind minder snoept, zul je zelf het goede voorbeeld moeten geven. Je kind leert van jouw gedrag als ouder. Bedenk dus heel goed hoe jijzelf met snoep wilt omgaan en maak hier duidelijk afspraken over met jezelf. Minder snoep in huis helpt ook jou om je snoepgedrag te reguleren.

Vraag hier eventueel hulp bij. Je hoeft niet alles zelf te kunnen.

Doorbreek samen het patroon

“Nee” zeggen vraagt om rust in je eigen hoofd. Als jezelf op standje “actief” staat, sta je in een soort “ja-modus”. Je kind iets weigeren is dan heel moeilijk. Adem uit, breng je systeem tot rust en geef dan pas antwoord. Dit lukt je niet binnen een dag, dit vraagt om training. Net zolang dat het een gewoonte is geworden en je niet meer hoeft na te denken.

Kinderen voelen haarfijn aan wanneer je jou iets moeten vragen om hun zin te krijgen. Daarom zijn duidelijke, wederzijdse afspraken erg belangrijk. Maak deze afspraken op een moment dat je voldoende rust en energie hebt:

  • Wat eet je als van school thuis komt?
  • Op welk moment is het oké om te snoepen?
  • Welk snoep mag je hebben en hoeveel?

Deze vragen helpen jou en je kind om het automatische snackgedrag te doorbreken.

Snoep hoort inmiddels bij het leven van kinderen, maar het moet worden gereguleerd. Het is dus geen vijand! Door samen afspraken te maken, wordt je kind onderdeel van de oplossing en zal hij/zij veel makkelijk jouw “nee” kunnen accepteren. Het is immers ook zijn/haar keuzes geweest. Zorg er wel voor dat het tweezijdige afspraak is en dat jij de afspraak niet opdringt. Dan heeft het juist een averechts effect.

Ieder kind dat zelfstandig kan lopen, is in staat om zelf keuzes te maken. Hoe jonger je kind, hoe simpeler de afspraken moeten zijn natuurlijk.

Een leuk praktijkvoorbeeld:

Een vriend van me kreeg vroeger “snoep van de week”. Binnen een bepaald bedrag mocht hij dit zelf uitzoeken, maar daar moest hij het ook de hele week mee doen. Verder was er ook geen snoep te vinden is huis. Zo leerde hij bewust omgaan met snoep. Dat hij het binnen een uur op had, was zijn probleem.

Dus…

Wil je het snoepgevecht met je kind vermijden, zonder steeds toe te moeten geven?

  • Wees lief voor jezelf en accepteer dat ook jij vaker de mist in gaat
  • Hou snoep uit het zicht en maak het jezelf makkelijk
  • Geef zelf het goede voorbeeld
  • Maak samen duidelijke afspraken